Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ζηνοβία, η βασίλισσα της Παλμύρας (267-273 μ.Χ.)


20/04/2012 (111)

Znwoya Bat Zabbai / Zenobia / Septimia Bathzabbai Zénobie / Septimia Zenobia
Γεννημένη στην Παλμύρα, η Ζηνοβία ήταν μια μελαχρινή γυναίκα εκθαμβωτικής ομορφιάς, σαγηνευτική, ευφυής, θαρραλέα και υπέρμετρα φιλόδοξη, ένα πλάσμα ακαταμάχητα χαρισματικό. 'Ηταν μία από τις πιο μορφωμένες και γλωσσομαθείς γυναίκες της εποχής της - μιλούσε ελληνικά, λατινικά, αραμαϊκά, αιγυπτιακά και τις τοπικές διαλέκτους. Ήταν επιρρεπής στις απολαύσεις των αισθήσεων, αγαπούσε το θέατρο και παρακολουθούσε τα θεάματα στο ελληνικό θέατρο της πόλης.
Ήταν μάλλον ιουδαϊκής καταγωγής και είχε λάβει εξαιρετική μόρφωση, έχοντας ως δάσκαλό της τον φιλόσοφο Λογγίνο. Ήταν σύζυγος του στρατηγού Οδένοθου, που βοήθησε τους Ρωμαίους να καθυποτάξουν τις ανατολικές επαρχίες, ανέλαβε την εξουσία μετά τη δολοφονία του, ως επίτροπος του ανήλικου γιου της. Οργάνωσε το πολίτευμά της στα πρότυπα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (πολυφυλετισμός), κήρυξε την ανεξαρτησία της από τους Ρωμαίους, καταλαμβάνοντας διάφορες ασιατικές επαρχίες της Ρώμης, μεταξύ των οποίων και την Αίγυπτο, και έκοψε δικό της νόμισμα.
Σε δύο αποφασιστικές μάχες που έγιναν στην Ασία, τα στρατεύματα της Ζηνοβίας ηττήθηκαν από τους Ρωμαίους, η Παλμύρα κατελήφθη από τους νικητές και η ίδια, προκειμένου να γλιτώσει το θάνατο, δέχθηκε να ακολουθήσει τον θρίαμβο του αυτοκράτορα Αυρηλιανού στη Ρώμη, όπου παρουσιάστηκε μπροστά στα παραληρούντα πλήθη δεμένη με χρυσές αλυσίδες. Οι πληροφορίες για την μετέπειτα τύχη της είναι αντιφατικές. Η πιο ισχυρή απ΄ όλες θέλει την ηττημένη βασίλισσα να αποσύρεται σε μια έπαυλη που της παραχώρησε ο αυτοκράτορας, να συνάπτει νέο γάμο και να ζει ειρηνικά ως τυπική ρωμαία οικοδέσποινα για την υπόλοιπη ζωή της.
Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία.
Πέθανε μετά το 274 μ.Χ.

Στην σημερινή εικόνα: Η βασίλισσα Ζηνοβία ατενίζει για τελευταία φορά την Παλμύρα, σε πίνακα του Χέρμπερτ Σμαλτς (Herbert Schmalz, 1856-1935)

THE WOMAN IS ART - Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...