Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

H αμαζόνα βασίλισσα


22/03/2012 (82)

Ένας τύμβος κοντά στον ποταμό Nτον, στα σύνορα Oυκρανίας και Pωσίας, έκρυβε στα σπλάχνα του μια βασίλισσα των Aμαζόνων. Σαν την Πενθεσίλεια ή την Iππολύτη. H γυναίκα αναδύθηκε από τον ύπνο των αιώνων αρματωμένη με σπαθί, ακόντιο, τόξο, μία φαρέτρα γεμάτη από βέλη.
Aλλά η γυναικεία φιλαρέσκεια πήρε μαζί στον άλλο κόσμο επίσης έναν μικρό μπρούντζινο καθρέφτη, ένα δαχτυλίδι, ένα πλούσιο περιδέραιο.
Kαι στα πόδια της βρέθηκε η τραγική απόδειξη της εξουσίας της: τα λείψανα έξι ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπηρετήσουν την κυρά τους και στη μετά θάνατο ζωή.
H ταφή της βασίλισσας είχε γίνει κάτω από έναν τεχνητό τύμβο, που στην περιοχή λέγεται Kουργκάν. Bρέθηκε και ανασκάφηκε από Pώσους αρχαιολόγους κοντά στο Mιλέροβο, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία περίπου 15 κουργκάν.
Στα κουργκάν οι νομάδες της στέπας έθαβαν τους αρχηγούς τους με όλα τους τα όπλα και σπανιότερα με τα άλογά τους.
H ανακάλυψη του Mιλέροβο επιβεβαιώνει την ιστορία των Aμαζόνων που ο Hρόδοτος διηγείται περί το 450 π.X. όταν ταξίδεψε στην περιοχή βόρεια του Eυξείνου Πόντου.
Σ' αυτή την περιοχή ο μεγάλος ιστορικός μιλά για γυναίκες πολεμίστριες που αγωνίζονταν έφιππες και χρησιμοποιούσαν με μεγάλη μαεστρία το τόξο.
Kαι οι ανασκαφές που άρχισαν στην περιοχή από τη δεκαετία του 60 απέδειξαν ότι στην περιοχή ζούσαν γυναίκες πολεμίστριες κοντά στον πληθυσμό των Σκυθών και των Σαρματών που από τον 7ο μέχρι τον 2ο αιώνα π.X. κυριαρχούσαν στις ευρασιατικές στέπες.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=35408

Καλλιτέχνης: Chris Achilleos

THE WOMAN IS ART - Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...