Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


08/03/2013 (433)

Η Διεθνής (Παγκόσμια) Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται παγκοσμίως στις 8 Μαρτίου, όμως για άλλη μια χρονιά, η διαπίστωση παραμένει πως στον επαγγελματικό στίβο οι μεγάλες διαφορές ανδρών-γυναικών παραμένουν με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Διοικητικά Συμβούλια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων όπου μόνο το 13,7% των μελών είναι σήμερα γυναίκες.

www.sansimera.gr/worldays/4#ixzz2McQeeYcJ
www.europarl.europa.eu


THE WOMAN IS ART - Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...