Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η κόρη της ζούγκλας


08/12/2012 (343)

Η κόρη της ζούγκλας (πρωτότυπος τίτλος: Green Mansions: A Romance of the Tropical Forest) είναι ένα εξωτικό ρομαντικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Χένρι Χάντσον που εκδόθηκε το 1904.

Στις απέραντες ζούγκλες της Βενεζουέλας, εκεί που οργιάζει η βλάστηση και αφθονούν τα κάθε είδους αγρίμια, ξετυλίγεται μία από τις πιο παράξενες ιστορίες. Η ιστορία της Ράιμα.
Η κοπέλα αυτή είναι απόγονος μίας μυστηριώδους φυλής ιθαγενών. Ζει μονάχη της με τη συντροφιά ενός γέρου, του παππού της. Είναι τρισευτυχισμένη να τριγυρνά διαρκώς μέσα στα δάση και να κουβεντιάζει με τα πουλιά και τα ζώα, των οποίων γνωρίζει θαυμάσια τη γλώσσα. Οι μόνοι που μισούν την αιθέρια αυτή θεά του δάσους είναι οι άγριοι Ινδιάνοι. Πολλές φορές δοκίμασαν να την σκοτώσουν, αλλά πάντα μία ανεξήγητη δύναμη την προστάτευε. Είναι η μητέρα της Ράιμα, που από τον ουρανό ψηλά στρέφει τις λόγχες των πονηρών και μοχθηρών Ινδιάνων εναντίον τους και τους τρυπά τα στήθια. Αυτή η ουράνια προστασία είναι η αιτία που κανείς δεν τολμά να θίξει τη γλυκιά κοπέλα.
Κάποτε έφτασε στα μέρη αυτά ένας ψηλός και λιγερός άνδρας, ο Άμπελ. Έχει καταφύγει, για άγνωστους λόγους, κοντά σε αυτές τις άγριες φυλές και προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία τους. Μια μέρα, καθώς κυνηγούσε κοντά στο χωριό των Ινδιάνων, ο Άμπελ άκουσε μία παράξενη μελωδική φωνή να συντροφεύει τα πουλιά στο τραγούδι τους. Έκπληκτος αντιλήφθηκε ότι η φωνή ήταν ανθρώπινη. Βιαστικός γύρισε στο χωριό και είπε το συμβάν στους ιθαγενείς. Αυτοί, αναστατωμένοι, του είπαν να μην ξαναπάει στο δάσος γιατί κινδύνευε από κάποιο κακό πνεύμα που τριγύριζε εκεί. Ο Άμπελ όμως ζούσε διαρκώς με τη σκέψη αυτής της γλυκιάς κοριτσίστικης φωνής. Ώσπου μία μέρα, στο ίδιο δάσος, του συνέβη μία φοβερή περιπέτεια.
Μισοπεθαμένος, βρήκε τις αισθήσεις του μέσα σε μια καλύβα, στην πιο απόμερη γωνιά του δάσους. Εκεί είδε πως πλάι του στεκόταν η Ράιμα. Αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία του Άμπελ με την άγνωστη κοπέλα που είχε την ουράνια εκείνη φωνή.
Η Ράιμα ποτέ δεν έτρωγε κρέας γιατί της φαινόταν φρικτό να τραφεί με τις σάρκες των αγαπημένων της συντρόφων του δάσους. Όμως ο παππούς της -που δεν ήταν στην πραγματικότητα παππούς της- έτρωγε κρυφά κρέας. Ώσπου μία μέρα η Ράιμα το ανακάλυψε και έγινε έξω φρενών. Επιπλέον έμαθε ότι είχε πατρίδα και συγγενείς.
Αναγκάζει τότε τον Νούφλο, τον φερόμενο παππού της, να την πάει στην πατρίδα της. Μαζί τους παίρνουν και τον Άμπελ. Όμως εκεί ο Άμπελ της αποκαλύπτει ότι όλοι οι δικοί της έχουν πεθάνει.
Η Ράιμα τότε λιποθυμά από τη λύπη της. Όταν συνέρχεται βρίσκεται στην αγκαλιά του Άμπελ, ο οποίος της προτείνει να γίνει γυναίκα του. Εκείνη δέχεται και φεύγει πρώτη για να επιστρέψει στην καλύβα τους. Εκεί την βλέπουν οι άγριοι Ινδιάνοι, την κυνηγούν και αντί να τη χτυπήσουν με τα βέλη τους, βάζουν φωτιά στο δέντρο που είχε σκαρφαλώσει για να γλιτώσει από τους διώκτες της. Αυτό ήταν το τέλος της γλυκιάς και καλής Ράιμα.
Ο Άμπελ εξοργισμένος από τον χαμό της αγαπημένης του, συμμαχεί με τους εχθρούς των Ινδιάνων και με λύσσα τους επιφέρει μεγάλες καταστροφές. Όμως η Ράιμα με την τρυφερή ψυχή, σαν των πουλιών και την ξένοιαστη τραγουδιστή φωνή, είχε χαθεί για πάντα από τον κόσμο...

http://el.wikipedia.org

THE WOMAN IS ART - Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...